Cesty za vínom a gastronómia

Barbecue - národná zábava v celej Austrálii a na Novom Zélande

Austrália a Nový Zéland sú miesta preslávené skvelým hovädzím a jahňacím mäsom.

Na Zélande ochutnajte tradičný pokrm Lambschanks (jahňacie s gravy a zemiakovou kašou), v Austrálii skúste hovädzí steak.

Ak hľadáte niečo špeciálne, Maori v mestečku Rotorua Vám pripravia tradičný maorský pokrm Hangi, kde sa všetko pečie, varí a dusí niekoľko hodín v zemi na horúcich kameňoch prikrytých banánovými listami.

Tasmánia je raj milovníkov ustríc. Špeciálne na ostrove Brunny, pár hodín od Hobartu, je slávna farma, kde sa môžete zastaviť a ochutnať ustrice priamo vylovené z mora.
Novozélanďania radi triumfujú nad Austrálčanmi svojimi slávkami.

NÁŠ TIP: Savignon Blanc v zátoke Cloudy Bay, Nový Zéland

Marlborough Sound je slávnym miestom medzi vinármi, nezabudnite ho navštíviť!
Vápencové podložie, chladnejšie večery a rána, dostatok slnka a špeciálna morská mikroklíma, umožnili vznik jednej z najlepších oblastí na pestovanie odrody Savignon Blanc.
Ak ste skutoční fajnšmekri, skúste víno z oblasti Cloudy Bay.

Čerstvosť, o tú ide predovšetkým, Bali a Indonézia

Máte radi čerstvé ovocie a zeleninu? Skúste ovocné šaláty na Bali, skvelé avokádo, vychladený mladý kokos (kelapa muda dingin) alebo štipľavý šalát z listového špenátu Kampung.
Máte radi pikantné? Skúste Mangiss, skvele sa hodí k rybám a pozor, má skutočne štipľavú chuť.

Singapur, miesto, kde sa miešajú všetky chute Ázie

Ochutnajte skvelé jedlá v kozmopolitnej metropole Singapur. Medzi najslávnejšie patrí krab v chilli omáčke alebo ustrice vo vaječnej omelete s pažítkou.
Môžete tiež navštíviť michelinské “stánky”. Singapur je jediným miestom na svete, kde 2 pouličné stánky získali michelinskú hviezdu.
Ochutnajte napríklad skvelé kuracie s rezancami v Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle za pár eur.

NÁŠ TIP: Krajina nevídaných chutí, Japonsko

  • Vydajte sa na najväčší rybí trh sveta Cukidži a ochutnajte čerstvé ryby a všeko, čo more ponúka.
  • Navštívte gurmánske centrum Japonska - Ósaku, ktorej heslom je "kuidadore" - "jedz, kým neodpadneš". Ochutnáte tu tie najlepšie pouličné dobroty, ako sú kapustové palacinky okonomijaki alebo chobotnicové guličky takojaki a mnoho ďalších.
  • Ochutnajte kvalitné sašimi - filety jemného surového mäsa rýb a morských plodov, podávaných so sójovou omáčkou a wasabi. Vyskúšajte sašimi z prudko jedovatej ryby fugu, ktorá je považovaná za najväčšiu delikatesu. Nemajte obavy, miestni kuchári musia pred prípravou tejto pochúťky prejsť dvojročným výcvikom a vedia, ako rybu pripraviť.
  • Zažite atmosféru tradičných japonských reštaurácií Rjótei, kde sedíte na tatami v jedinečnom prostredí a necháte sa rozmaznávať dokonalým servisom.
  • Milovníci steakov si tiež prídu na svoje, navštívte populárne reštaurácie typu Jakiniku, kde si lahôdky grilujete priamo na Vašom stole. Ochutnať tu môžete jedno z najlepších hovädzích sveta, Wagju.
  • Stravujte sa na uliciach, lacno a chutne. Rezencová polievka Ramen je jedným z najpopulárnejších pokrmov v Japonsku a miesta, kde varia túto pochúťku, sa dajú nájsť v každom kúte krajiny. V uliciach Šindžuku (Tokio) a Namba (Osaka) nájdete jedny z najlepších Ramen reštaurácií. Vyskúšajte napríklad slávny reťazec reštaurácií Ichiran!

Ochutnávky rumu priamo v pálenici, Maurícius

Ochutnajte maurícijský rum! Jeho výroba má na ostrove dlhodobú tradíciu, a proto na neho narazíte takmer všade.
Ochutnávku si ale najlepšie vychutnáte priamo v pálenici. Odporúčame návštevu Rhumerie de Chamarel v koloniálnom štýle.
Spoznajte celý proces výroby rumu z ručne zbieranej cukrovej trstiny. Ochutnať môžete rumy s príchuťou exotického korenia, kávy, pomarančov či kvalitné archívne moky.

Ceviche, Južná Amerika

Ceviche je juhoamerická špecialita, o ktorú sa roky hádajú štáty Strednej a Južnej Ameriky.
Je to kombinácia čerstvej ryby či morských plodov, šťavy z limetiek, paradajok, koriandru a chilli papričiek.
V Mexiku ochutnáte najlepšie ceviche v Ria Lagartos priamo v biosférickej rezervácii, v Peru v hlavnom meste Lima alebo v mestečku Paracas.

Gurmánske ródeo, Vietnam

Vo Vietname Vám zachutí vďaka čerstvosti ingrediencií, zeleniny, exotického ovocia a množstva byliniek. Pouličné stánky ponúkajú, tie najlepšie pochúťky za skvelé ceny, nebojte sa ochutnať. Stánkari takmer nepoužívajú chladničku a varia len z čerstých surovín - keď sa im minú, kuchár pošle pomocníka pre nové čerstvé ingredience.

 
  • Ochutnajte velkú dobrotu a vietnamskú špecialitu - morské slimáky a grilované ustrice s výberom omáčok. Odporúčame tamarindovú!
  • Pri “Food Tour” v Hanoji Vás zavedieme do stánku, kde si pochutnáte na tých najlepších ustriciach v meste.
  • Vyhľadávanou lahôdkou, vhodnou do parného počasia, sú palacinky z ryžovej múky s judášovým uchom, čerstvým koriandrom a rybou omáčkou banh cuon. Pozorujte prípravu priamo na ulici a pochutnajte si!

Tradičná hostina na banánovom liste, Srí Lanka

Ochutnajte srílanské kari s ryžou, servírované tradičným spôsobom na banánovom alebo lotosovom liste. V niektorých reštauráciách si môžete vybrať až z 30 druhov kari, na ktoré sa zbiehajú sliny.

Vychutnajte si kari s rybou, kuracím alebo baraním mäsom, doplnené zeleninou, strukovinami alebo ovocím. K pokrmu dostanete nakladanú zeleninu, čatní a omáčku sambol.

Vydajte sa za jedinečným gurmánskym zážitkom do reštaurácie Ministry of Crab, kde Vám budú naservírované tie najlahodnejšie kraby a morské plody z celej Srí Lanky.

Vinice v údolí Barossa, Austrália

  • Navštívte údolie Barossa so známou vinicou Penflods, ktorej víno môžete poznať aj zo Slovenska. Nezabudnite ochutnať odrodu Shiraz, ktorá je tou najobľúbenejšou v Austrálii.
  • Navštívte Yarra Valley, kde pestujú víno, a najmä autormi obľúbený Moet&Chandon.
  • Vydajte sa po stopách českého rodáka a ochutnajte tasmánsky Pinot Noir. Túto vínnu révu vyšľachtil na svojich viniciach Josef Chromý a jeho skvelé víno je preslávené po celej Austrálii a Tasmánii. Ochutnajte jemné víno značky Pepik!